Meniu
Šilutės rajono savivaldybė

2019 m. Birutei Servienei

Garbingas apdovanojimas Birutei Servienei įteiktas už ypatingus darbus ir nuopelnus garsinant Šilutės kraštą, saugojant, puoselėjant ir tęsiant gyvąsias Pamario etninės kultūros tradicijas, Pamario krašto kultūrinio savitumo sklaidą, jaunosios kartos tautinio identiteto ugdymą, kultūrinio turizmo Pamaryje plėtrą.

Birutė Servienė – Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė, Mažosios Lietuvos regioninės etninės kultūros globos tarybos narė, lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ narė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Ji yra aukštos profesinės kvalifikacijos specialistė, turi paveldosaugininko kvalifikaciją. Svarbiausia savo tyrimų kryptimi ji pasirinko Pamario krašto žvejybą, kulinarinį paveldą, gyventojų likimus ir išlikusią autentiką. Jos žinios kultūros, edukacijos srityse bei praktinė profesinė veikla vertinama ne tik Šilutės, bet ir Klaipėdos bei kitų Lietuvos regionų švietimo, kultūros, turizmo institucijų.

Turėdama pedagoginio ir kultūrinio darbo patirtį, būdama aktyvi visuomenininkė, Klaipėdos krašto kultūros, istorijos puoselėtoja, geba suburti vaikus ir jaunimą bendram darbui, paskatinti bendruomenes įgyvendinti naujas idėjas, pažinti ir pamilti savo krašto paveldą.

Birutė yra puiki gidė, turi II kategoriją. Atvykstantiems turistams, pamario svečiams ne tik pristato krašto istoriją, bet dėl savo sugebėjimo įtaigiai, korektiškai, įdomiai komunikuoti kartu perteikia pasididžiavimo, susižavėjimo šia žeme jausmą, skatindama juo domėtis ir čia sugrįžti.

Ji žinoma kaip tautodailininkė, popieriaus karpinių meistrė, menininkė įkvėpimo semiasi skaitydama Jono Basanavičiaus raštus, gilindamasi į savo krašto istoriją. Jos kūryboje vyrauja gamtos, religinių švenčių, Mažosios Lietuvos istorijos bei kultūros temos. Parodos, telkiančios krašto bendruomenę, organizuotos Šilutėje ir rajone, Lietuvoje ir užsienyje.

Reikšmingiausi darbai atsiskleidžia kaupiant Pamario etnokultūros paveldą, jį saugant, populiarinant.  Jos dėka rajone ir regione vyksta išskirtinių etnografinių švenčių, konkursų, festivalių, edukacinių stovyklų, konferencijų, seminarų. Ji ruošia ir skaito paskaitas įvairioms auditorijoms. 

Birutė Servienė apdovanota Klaipėdos apskrities Garbės ženklu ir diplomu už Mažosios Lietuvos istorijos sklaidą, ypatingus nuopelnus ir indėlį į Klaipėdos apskrities kultūrinį gyvenimą, kultūrinio turizmo naujovių populiarinimą Klaipėdos regione.  2011 m. apdovanota Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija už aktyvią, kūrybingą veiklą kultūros centruose. 2015 m. apdovanota Etninės kultūros globos tarybos prie Lietuvos Respublikos Seimo padėkos raštu. 2016 m. didelio jos ir bendraminčių entuziazmo ir veiklumo dėka Etninės kultūros globos tarybos ir Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos organizuojamame respublikiniame konkurse „Geriausiai etnokultūrines tradicijas puoselėjanti etnografinio Mažosios Lietuvos regiono seniūnija“ išrinkta Rusnės seniūnija. 2018 m. ji apdovanota Tilžės akto 100-mečio medaliu ir padėkos raštu.

Informaciją parengė Kultūros skyrius

social media link social media link

Naujienlaiškio prenumerata

Įveskite el. paštą
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Apsaugos kodas
Loading
© Visos teisės saugomos. Sprendimas: UAB "Fresh Media"