Meniu
Šilutės rajono savivaldybė

2015 m. Sauliui Sodoniui

Saulius Sodonis, visuomenininkas, žurnalistas, Mažosios Lietuvos istorijos puoselėtojas gimė Šiauliuose. Nuo penkerių metų gyveno Vilniuje, kur baigė vidurinę mokyklą. Po studijų Vilniaus edukologijos universitete 1982 metais (buvęs Vilniaus pedagogikos institutas), atvyko dirbti į Šilutės kraštą. Dirbo Vainuto ir Kintų vidurinėse mokyklose. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, nuo 1990 iki 1996 metų dirbo Šilutės savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoju kultūrai. Vėliau jam teko dirbti muziejinį darbą Kintuose, buvo Vydūno muziejaus Kintuose direktorius.

Sauliaus Sodonio gyvenimo misija prasmingai siejasi su Vydūno, kitų Mažosios Lietuvos kultūros veikėjų vardais. 1988 m. kartu su kitais vydūniečiais iš Talino parvežė unikaliąją Vydūno arfą, kuri dabar yra vienas iš vertingiausių Kintų Vydūno kultūros centro eksponatų.

Daug pastangų S. Sodonis dėjo 1991 metais organizuojant Vydūno perlaidojimą Bitėnuose. Atstatė Martyno Jankaus spaustuvę Bitėnuose, rūpinosi Hugo Šojaus dvaro restauravimo pradžia.

Nuo 2004 metų jis – „Šilokarčemos“ laikraščio korespondentas, Mažosios Lietuvos istorinio puslapio „Šilainė“ redaktorius, aktyvus Šilutės kraštotyros draugijos narys.

Šilutė – kraštas, kuriam ilgą laiką buvo trūko dėmesio. Čia gyvena žmonės, suvažiavę iš visos Lietuvos ir nepažįstantys jo istorijos, kultūros, tradicijų. Tai įvertinus, Saulius Sodonis, dirbdamas Savivaldybėje, buvo vienas iš 1993 metų sausio mėnesį Šilutėje pasirodžiusio savarankiško laikraščio „Verdainė“ idėjos autorių ir sumanytojų. Šio pirmo alternatyvaus laikraščio pasirodymas sukėlė nemažą šurmulį, nes tai buvo pirmas bandymas pateikti daugiau žinių ir informacijos iš kultūros bei švietimo sferos.  

Šviečiamąją misiją S. Sodonis tęsė inicijuodamas ir redaguodamas Šilutės rajono „Šilokarčemos“ laikraštyje leidžiamo istorinį priedą „Šilainė“. Pirmasis „Šilainės“ numeris pasirodė 2003 metų gegužės 7 dieną. Šio priedo įžangoje buvo rašoma: „Tai puslapis, skirtas krašto praeičiai prisiminti ir svarbiausiems įvykiams įprasminti“.

2006 metais priedas „Šilokarčemoje“ išaugo į „Šilainės sodą“, kuriame be istorinių dalykų buvo aprašomi ir kasdieniai kultūriniai rajono reikalai. Nuo 2007 metų Pamario krašto istorinės bei kultūrinės žinios taip pat skelbiamos internetinėje svetainėje www.silaine.lt, tokiu pat pavadinimu „Šilainės sodas“.  

2009 metai išėjo knyga „Šilainės istorijos“, kurioje buvo publikuota dalis 2003-2005 metais laikraščio priede skelbtų istorinių straipsnių. 2010 metais buvo išleistas žurnalas „Šilainės sodas“. Jie pateikiami suskirstyti jau į dvi dalis: šiandienos kultūros reiškiniai bei krašto praeičiai skirta dalis – „Šilainė“. Knygos ir žurnalo sudarytojas ir redaktorius – Saulius Sodonis.

S. Sodonis Šilutės kraštą garsino visuomenine veikla. Jis taip pat buvo aktyvus Šilutės Sąjūdžio narys. Į Sąjūdžio veiklą S. Sodonis įsitraukė, kaip Vydūno klubo atstovas. Šis klubas tapo vienu iš pagrindinių centrų, subrandinusių Sąjūdžio idėją Šilutėje. Saulius tuomet negailėjo savo laiko, pastangų, kartu su bendraminčiais telkė Laisvės šauklius: visuotiniame Šilutės susirinkime 1988 m. rugpjūčio 25 d. išrinkta 33 bendraminčių Šilutės Sąjūdžio iniciatyvinė grupė, tapusi Sąjūdžio Šilutėje pradžia. Jos nariu taip pat tapo ir S.Sodonis. Iniciatyvinė grupė tuomet rengdavo visuomenines akcijas, susitikimus su visuomene. Kūrėsi Šilutės Sąjūdžio grupės visame rajone. Šilutės Sąjūdžio iniciatyva pašventinta ir iškilmingai iškelta Tautinė vėliava prie Šilutės kultūros namų. Pradėtas leisti laikraštis ,,Santara“, atidengtas Nepriklausomybės paminklas Žemaičių Naumiestyje, 1989 m. tūkstančiai Šilutės rajono gyventojų, pakviesti Sąjūdžio žmonių, dalyvavo akcijoje ,,Baltijos kelias“. Ir visuose šio istorinio laikmečio įvykių sūkuryje buvo Saulius Sodonis.

Pats S. Sodonis daug nuveikė išgarsinant Vydūno vardą visoje Lietuvoje. 1988 metų kovo 22 dieną Šilutėje vyko iškilmingas Vydūno 120-tųjų metinių minėjimas. Po minėjimo pasilikę entuziastai iš Šilutės, Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, įkvėpti dr. Vacio Bagdonavičiaus,  prof. Domo Kauno ir kitų kultūrininkų kalbų, ir susibūrė į iniciatyvinę grupę respublikinei Vydūno draugijai steigti. Tarp iniciatorių buvo ir S.Sodonis. Šios draugijos steigimo pradžia laikytinas 1988 metų gegužės 8 dieną vykęs visos Lietuvos bendraminčių vydūniečių suvažiavimas Kintuose, kuomet atidengtas nedidelis paminklas, pasodintas atminimo ąžuoliukas bei atidaryta pirmoji Vydūnui skirta ekspozicija restauruotoje Kintų bažnyčioje, kuris centre buvo tik ką iš Talino parvežta Vydūno arfa.   

Pats Vydūno Draugijos steigiamasis suvažiavimas rudenį įvyko Vilniuje, dalyvaujant keliems šimtams žmonių iš visos Lietuvos. Tie žmonės Vydūno idėjas apie tautos laisvę kaip apie sąlygą tikrajam žmoniškumui skleistis laikė ir Atgimimo idėjomis.

1994 metais. S. Sodoniui dirbant Šilutės Kultūros skyriuje, buvo restauruota senoji Kintų mokykla, kurioje 1888 -1892 metais mokytoju dirbo Vydūnas. Joje buvo atidarytas Vydūno muziejus. Į jo atidarymo iškilmes kovo mėnesį vyko žmonės iš visos Lietuvos. Šiandien čia veikia Kintų Vydūno kultūros centras. Muziejaus pagrindą ir toliau sudaro mąstytojo arfa, jo knygos, fotografijos. Šie įvykiai reikšmingi ne tik Kintų miesteliui, bet ir tuometinei Lietuvai.

social media link social media link

Naujienlaiškio prenumerata

Įveskite el. paštą
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Apsaugos kodas
Loading
© Visos teisės saugomos. Sprendimas: UAB "Fresh Media"