Meniu
Šilutės rajono savivaldybė

2014 m. Reginai Puodžiuvienei

Regina Puodžiuvienė – choreografė, buvusi ilgametė Šilutės liaudies šokių ir dainų ansamblio „Rezginėlė“ vadovė, Šilutės Žibų pradinės mokyklos choreografijos mokytoja, pradinių klasių šokių kolektyvo „Žiburėlis“ vadovė.

 R. Puodžiuvienė gimė Kaune, užaugo Kretingoje, čia baigė vidurinę mokyklą, 1962–1966 m. mokėsi Vilniaus kultūros-švietimo technikume (dabar - Vilniaus kolegijos Menų fakultetas). Po studijų,1966 m. atvyko į Šilutę, ir pradėjo vadovauti tuometinių Šilutės rajoninių kultūros namų pavyzdiniam liaudies šokių kolektyvui „Rezginėlė“. Šokio entuziastams choreografė vadovavo daugiau nei 38 metus.

Reikšmingiausi darbai

„Rezginėlė“ ir R. Puodžiuvienė augino ir ugdė viena kitą – papildydamos, įkvėpdamos. Su kiekvienu parengtu šokiu, su kiekvienu kolektyvo pasirodymu scenoje jauna specialistė tobulėjo ir tvirtėjo, vystėsi perspektyvios šokio pedagogės asmenybė ir įgūdžiai, praktiniai sugebėjimai. Šokio meną pamėgę šilutiškiai ir vadovė garsino miesto vardą ne tik Lietuvoje: dar sovietiniais metais kolektyvas daugybę kartų vyko į Rusiją, Kaliningrado sritį – Sovetską, koncertavo Rytų Vokietijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje, Čekoslovakijoje, Latvijoje, Estijoje ir kitose šalyse.1979 m. kolektyvas dalyvavo VII SSRS tautų vasaros spartakiadoje, 1980 – XXII Olimpinių žaidynių atidaryme Maskvoje (Rusija). Nuo1970 m. nuolat dalyvavo respublikinėse dainų šventėse, respublikiniuose suaugusiųjų liaudiškų šokių kolektyvų konkursuose „Pora už poros“, kur pelnė ne vieną prizą. Kolektyvo koncertus ne kartą transliavo Lietuvos televizija. „Rezginėlė“ -  Pamario krašto šokio legenda, suformavusi šio krašto liaudies šokio tradicijas.

Ilgainiui įgyta R. Puodžiuvienės darbo patirtis suteikė impulso rengti seminarus šokių kolektyvų vadovams, organizuoti ir vesti rajono šokių šventes (vyr. baletmeisterė), vaikų ir jaunimo šokių festivalį „Šokim trypkim“, kt.

Atgimimo laikotarpiu R. Puodžiuvienė savo profesinėje biografijoje atrado naują šokio pedagogės amplua. Nuo1993 m. ji dirba šokių mokytoja Šilutės Žibų pradinėje mokykloje. Choreografė subūrė pradinių klasių šokių kolektyvą „Žiburėlis“. Jis, kaip ir prieš tai jos vadovaujama „Rezginėlė“, yra respublikinių Dainų švenčių dalyvis, nuolat dalyvauja respublikiniuose festivaliuose, konkursuose ir kt.

Už ovacijų slepiasi sunkus, reikalaujantis ištvermės, entuziazmo, pasiaukojimo ir pasiryžimo, meilės žmogui ir menui kolektyvo vadovės R. Puodžiuvienės darbas. Ji savo veikla ir darbu garsino Pamario krašto kultūrą Lietuvoje ir už jos ribų, jos  vadovaujami kolektyvai pasiekia ženklių laimėjimų, buria jaunus žmones ir skatina jų bendruomenišką ugdymąsi.

Vilniaus kolegijos Menų fakulteto interneto svetainėje http://www.mef.viko.lt R. Kudarytės-Puodžiuvienės asmenybė įvardijama tarp labiausiai šokio žanro vystymui nusipelniusių Lietuvos žmonių.     

Choreografė R. Puodžiuvienė savo darbu iš kibirkšties įžiebė meno ugnį puoselėjančią tautinę kultūrą.

Apdovanojimai, įvertinimai

R. Puodžiuvienės kūrybinis laikotarpis, vadovaujant liaudies šokių ir dainų ansambliui „Rezginėlė“, įvertintas:

  • Lietuvos kultūros ministerijos garbės ir padėkos raštais.
  • Medaliu „Už pasižymėjimą darbe“ (1971).
  • Suteiktas nusipelniusios kultūros ir švietimo darbuotojos vardas (1975).
  • 2008 m. R. Puodžiuvienės darbas buvo įvertintas mėgėjų meno kolektyvų vadovams skirta Lietuvos liaudies kultūros centro „Aukso paukštė“ premija - Šilutės Žibų pradinės mokyklos tautinių šokių kolektyvas „Žiburėlis“  išrinkti geriausia2007 m. vaikų šokių grupe.
  • 2008–2009 m. Lietuvos vaikų ir moksleivių tautinių šokių konkurse laimėtas pirmo laipsnio diplomas.
  • 2012 m. Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos ir Lietuvos liaudies kultūros centro surengtame Lietuvos vaikų ir moksleivių šokių grupių, ansamblių, studijų konkurse „Aguonėlė 2012“  Marijampolėje kolektyvas pelnė laureato vardą ir koncertavo šventiniame laureatų koncerte M. K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatre.
social media link social media link

Naujienlaiškio prenumerata

Įveskite el. paštą
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Apsaugos kodas
Loading
© Visos teisės saugomos. Sprendimas: UAB "Fresh Media"