Meniu
Šilutės rajono savivaldybė

2016 m. Ritai ir Romui Tarvydams

Ritai ir Romui Tarvydams

Už reikšmingą indėlį puoselėjant Šilutės krašto ir Lietuvos kultūrą, filosofo Vydūno istorinio ir dvasinio palikimo saugojimą ir sklaidą, profesionalaus meno atspindžius vaikų kūryboje, įgyvendintas idėjas, kurios sustiprino, sujungė kūrybai krašto, Lietuvos ir užsienio profesionalų bendruomenes, 2016 metais Šilutės rajono savivaldybės „Sidabrinės nendrės“ premija apdovanoti kultūros veikėjai, profesionalūs menininkai, pedagogai kintiškiai Rita ir Romas Tarvydai.

Rita gimė ir augo Plungės rajone, baigė Aleksandrovo (Plungės r.) aštuonmetę mokyklą. Vėliau Telšių taikomosios dailės technikume įgijo meninio trikotažo mezgimo ir modeliavimo specialybę, Vilniaus dailės akademijoje – dailininkės pedagogės specialybę. Romas – klaipėdietis, gimtajame mieste jis baigė Klaipėdos vaikų dailės mokyklą, Telšių taikomosios dailės technikume įgijo dizaino specialybę, Talino (Estija) dailės  akademijoje – dailininko juvelyro specialybę.

Profesinę karjerą abu pradėjo Telšiuose, Rita dirbo Telšių aukštesniosios taikomosios dailės mokyklos Vaikų dailės skyriaus dėstytoja-mokytoja, Romas - Telšių taikomosios dailės technikumo Metalo skyriaus dėstytoju.

1994 metais Kintuose kūrėsi Vydūno muziejus ir likimo keliai atvedė R.ir R. Tarvydų šeimą į Pamarį. Šiuo metu Rita dirba Kintų Vydūno kultūros centro direktore, o Romas yra Šilutės rajono vaikų meno mokyklos Kintų skyriaus mokytojas-metodininkas.

Rita ir Romas – profesionalūs meno pasaulio žmonės, turintys pedagoginę kvalifikaciją, tai sukuria galimybes asmeninį talentą perduoti aplinkai, meno pomėgių turinčiam ir laisvalaikį su menine kūryba siejančiam pamario krašto jaunimui, bendruomenės intelektualams. Kartu jie – daugelio Šilutės krašto idėjų, sumanymų bendraminčiai, konsultantai, kūrėjai.

„Sidabrinės nendrės“ premija turi gražių ir ilgamečių sąsajų  su Romo Tarvydo kūryba, būtent jis 1995 m. sukūrė pirmąją šios premijos dovaną – plaketę ir sidabro ženklą.

Romas Tarvydas sukūrė Šilutės vėliavą ir herbą.

Mokytojo Romo devizas – „nėra netalentingų mokinių“, Rita tam neprieštarauja, nes tiki Romo slėpiningomis kūrybos galiomis ir tų galių adaptacija Vydūno kultūros centro, kuriam vadovauja, kūrybinės veiklos erdvėje. Savo sumanymais, pedagogine veikla Romas Tarvydas plačiai išgarsino Šilutės kraštą vaikų kūrybą, ne kartą dalyvauta respublikiniuose, tarptautiniuose piešinių konkursuose, laimėtos prizinės vietos. Vaikų darbai reprezentavo Šilutės savivaldybę Lietuvos mokslų akademijoje, Klaipėdos parodų rūmuose, Nidos istorijos muziejuje, Molėtų viešojoje bibliotekoje ir daugelyje kitų Lietuvos savivaldybių.

Profesionalus menininkas vaikų kūrybą puikiai moka pristatyti verslininkams, kurie eksponuoja vaikų darbus savo biuruose, remia kintiškių veiklą. Vaikų iliustracijos puošia ir poetų knygas. Daugelio krašto lankytojus žavėjo išleistas spalvotas vaikų piešinių ir nuotraukų albumas „Pamario vaivorykštė bei  sukurtos originalios pašto dėžutės Kintų Vydūno kultūros centre. Vaikų kūryba ir menininko talentu žavėjosi ne vienas krašto lankytojas, ne vienas iškilus Lietuvos žmogus, tarp jų ir Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Romas yra Šilutės - Lietuvos kultūros sostinės reprezentacinių darbų autorius.  Konkurso, skirto sukurti meninį simbolį senojo Šilutės vardo (Šilokarčema) paminėjimo 500-ųjų metų jubiliejui, laimėtojas. Jis sukūrė ir Žuvienės virimo čempionato nugalėtojo vardinį žiedą.

Rita savo veiklomis siekia, kad meno pasaulis leistų kiekvienam dvasiškai tobulėti, kūrybos galiomis pažinti ir įvertinti savo aplinką. Rita (ir jos bendraminčiai) realizuoja kūrybines idėjas, kurios gimsta unikaliame Kintų Vydūno kultūros centre.

Ritos Tarvydienės pastangomis, sumanymais nuosekliai garsinamas filosofo Vydūno vardas, jo kūryba. Užmegzti bendradarbiavimo ryšiai su mokslo institucijomis, ugdymo įstaigomis Vydūno muziejų išpopuliarino kaip vieną įdomiausių regione ir Lietuvoje.

Profesionalių dailininkų, fotomenininkų darbų parodos Kintų miestelį garsina kaip šiuolaikinio meno Meką regione ir Lietuvoje. Kintų Vydūno centras tapo edukacinių programų centru, čia vyksta ir amatų dienos, ir ekspedicijos, ir lietuvininkų krašto ženklų pristatymai. Didelio susidomėjimo sulaukė ir tęstinis Ritos ir Romo įgyvendintas projektas „Keliaujanti vaikų darbų paroda”.

Kintiškiai R. Ir R. Tarvydai yra aktyvūs Kintų bendruomenės nariai, kartu su bendruomene, kultūros centro kolektyvu jie realizuoja įdomius sumanymus tradicinėje šventėje  „Marių šventė“ ir kituose seniūnijos, krašto renginiuose.

Plačiai Lietuvoje ir užsienyje žinoma jų išpuoselėta ir įgyvendinama kasmetinė profesionalaus emalio meno laboratorija „Pamario ženklai“. Tai Pamario krašto legendas, istoriją, gamtą, tradicijas atspindinčių ženklų, simbolių ieškojimas ir perteikimas emalio meno kūriniuose. Kintų Vydūno kultūros centre sukaupta emalio dailės kolekcija, atidaryta galerija, edukacinis centras. Emalio kolekcijos darbai pristatomi ir užsienyje.

Ritos ir Romo veikla pristatomi spaudoje, televizijos laidose. Kintus, vaikų kūrybą, Kintų Vydūno kultūros centro veiklą ne kartą spaudoje, seminaruose pristatė ir pati Rita. Meniškai savo kraštą jiedu pristato daugelyje parengtų ir išleistų leidinių.

Menininkų Ritos ir Romo Tarvydų veikla įvertinta ne vienu apdovanojimu. Jie buvo apdovanoti Lietuvos Respublikos kultūros ministro, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro, Klaipėdos apskrities viršininko padėkos raštais, jiems buvo paskirta Kultūros ministerijos stipendija bei įgyvendinta programa „Tarptautinė emalio ir muzikos laboratorija „Pamario ženklai“.

Ritos ir šaunaus jos vadovaujamo kultūros centro kolektyvo pastangos įvertintos ir Kintų Vydūno kultūros centrui įteikta Kultūros ministerijos bei Lietuvos liaudies kultūros centro įsteigta premija „Geriausias kaimo kultūros centras“ Lietuvoje.

Šilutės Rotary klubas 2014 m. už Vydūno istorinio ir dvasinio palikimo saugojimą ir puoselėjimą, meilės Pamario kraštui skiepijimą jaunimui meno kalba, Ritą ir Romą Tarvydus paskelbė nominacijos „Metų mecenatas“ laureatais ir apdovanojo diplomu bei autoriniu darbu -Hugo Šojaus statulėle.  

Kultūros skyrius

social media link social media link

Naujienlaiškio prenumerata

Įveskite el. paštą
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Apsaugos kodas
Loading
© Visos teisės saugomos. Sprendimas: UAB "Fresh Media"